Gehoorzaamheid – Methode

Wat breng je mee naar de les?

  • Uw pup/hond dient een vaste halsband te dragen met een leiband van ongeveer 1.20 m.
  •  Meerdere speeltjes die de hond leuk vindt (vb flosh, tuggie of trekkoordje, balletje aan een touw, zacht speeltje,…).
  • Iets om te apporteren (blok of dummy).
  • Snoepjes om de hond te belonen (verschillende soorten, zoals blokjes kaas, worst of sterk geurende hondensnoepjes, liefst geen droge gewone hondenkoekjes of -brokken).
  • Een matje/dekentje, niet groter dan een keukenhanddoek.

 OPGELET:

  • Slipketting wordt niet toegestaan!
  • De hond heeft best nog niet gegeten; niemand werkt graag met een volle maag!

 Wat mag je verwachten tijdens de eerste lessen?

Tijdens de eerste lessen streven we ernaar een goede band te scheppen tussen geleider en hond, een band vol vertrouwen, wederzijds respect en evenwicht. Dat gebeurt door te leren om te gaan met je hond op een speelse manier.

Spelen met je hond is niet alleen belangrijk om een goede band te krijgen, maar het bevestigt ook rangorde en als geleider wordt je plots een pak interessanter voor je hond. Natuurlijk moeten er wel enkele spelregeltjes worden gerespecteerd.

Je hond zal ook sociaal gedrag leren, zoals bijvoorbeeld hoe hij kan omgaan met vreemde voorwerpen, mensen, honden, geluiden, verschillende situaties ….

En als geleider zal je ook veel leren over hondengedrag en lichaamstaal, het waarom en hoe, hoe je op een hondvriendelijke, beloningsgerichte manier enkele basisoefeningen kunt aanleren zoals zitten, liggen, komen op bevel, aangelijnd en los volgen  ….

Dat alles trachten we ontspannen te leren, zonder boos te worden of te dwingen, zodat er een evenwicht is en een gevoel van vertrouwen; immers je hond moet erop kunnen rekenen dat jij als ranghogere altijd zijn belangen gaat dienen.

In het begin, als de hond geen bevel kent, gebruiken we geen commando’s, maar leren we hem gewenst gedrag aan door hem te motiveren met bijvoorbeeld snoepjes of speeltje. Het gewenst gedrag wordt dan bekrachtigd met een beloningswoord (bijvoorbeeld “yes”, “flink”, “goed”, “OK”…), waarna de beloning komt (het snoepje/speeltje voor de motivatie wordt daadwerkelijk gegeven als beloning). Eens de hond een paar keer het gewenst gedrag vlot uitvoert, kunnen we het gedrag gaan benoemen en dan belonen. Ongewenst gedrag wordt zoveel mogelijk genegeerd.  Eens de hond het bevel kent, kunnen we op andere plaatsen en in andere omstandigheden oefenen.

Uiteraard is het heel belangrijk ook thuis te oefenen, elke dag, geen uren na elkaar, want jonge ondjes verliezen heel snel hun concentratie. Enkele keren een paar minuten per dag is voldoende.

Gehoorzaamheid is ook de basis van andere hondensporten. Dat betekent dat je er best voor zorgt dat deze basis zo stevig mogelijk is opgebouwd. We raden dan ook aan zo snel mogelijk met een pup naar een goede hondenschool te gaan en enkele goede boeken over honden (gedrag, lichaamstaal…) te lezen.

Alvast heel veel succes gewenst op het oefenplein!

Omdat een beeld dikwijls meer zegt dan woorden, kan je hier naar enkele sfeerbeelden kijken uit onze lessen. Klik op deze link.